Reise rundt i Bulgaria

Det er så mange steder det er verdt å reise til i Bulgaria. Du kan reise langs kysten, innover i landet og ikke minst opp i fjellene.


Det var oppe i fjellene jeg forelsket meg i Bulgaria. Vakker natur, hyggelige mennesker, musikktradisjoner og de mange gamle klostrene.

Bildene til venstre er fra Chiravna Rila-fjellene og bildet over er fra Viliko Tornovo.

Belmeken

HØYDETRENINGS-ELDORADOET


Hit reiser landslag i idretter som roing, løping, langrenn og ikke minst skiskyting. Hit drar landslag fra Øst-Europa. Det er litt som idrettsverden fortsatt er delt. De rike landene i vest drar på høydetreningssamlinger i Italia, mens hit til Belmeken har man god plass til å føle på det uendelige landskapet, og også trene blant bulgarere, rumenere, hviterussere, og norske skiskyttere.


Her er det så mange som tre skiskytterbaner, og man får plass uten å være på noe landslag.


Det er et stort hotell her. Standarden har blitt bedre med årene, selv om det ikke er helt luksus.. Jeg liker å bo på det familiedrevne stedet litt lenger ned, men fortsatt i Belmeken, rundt 2200 meter over havet.HISTORIE


Tidligere Øst-Tyskland (DDR) satset stort på å vise seg som en stor idrettsnasjon. I 60-årene, før Mexico City OL, reiste en gruppe fra DDR rundt i Bulgaria for å finne et egnet sted som de kunne utvikle til et treningseldorado for deres utøvere. Mexico City ligger i høyden, også på 2200 meter over havet. Mens de kjørte rundt. Jeg ser for meg en liten eskorte Trabanter, de Øst-Tysk-produserte bilene, som fortsatt kjøres i dette området. Mens de kjørte rundt på små kjerreveier, fant de dette stedet. Riktig høyde, riktig landskap og med en liten innsjø. Her var det stedet de lette etter.


Øst-Tyskland er kjent for at de drev mye med doping, og det gjorde de, men de var også hjernen bar den treningslæren vi benytter den dag i dag. Systematisk jobbet de for å dyrke frem de beste prestasjonene. Et lite gufs fra den kalde krigen, kan kjennes her fortsatt. Noen forlatte hus overlatt til tidens tann, der jeg ser for meg legenes tvilsomme plass i idretten.


Jeg var junior, og senior-landslagsløper på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet og var heldig som fikk møte mennesker fra den andre siden av jernteppet. I konkurranser som verdenscuprenn og Alpencup. Min farfar flyktet fra den russiske revolusjonen. Familien var fra Georgia, en del av Sovietunionen og Russland. Jeg var tiltrukket av det og konkurrenter, som Jelena Välbe, Ljubov Egorova og hele det russiske landslaget var så gode. Det var spennende å møte dem når vi reiste rundt på verdenscuprenn.


Denne følelsen av å være litt med det øst-europeisek er en spennende opplevelse, og den oppleves i Belmeken.

Belmeken er for alle. Dra hit da vel, og kjenn litt på det. Det er to timer ca fra Sofia, og ca 6 timer fra Varna.